Skip to content

Healing a physical and mental divide along 12.5 linear kilometers of prime waterfront in the center of Shanghai

Suzhou Creek

Client
Shanghai Jing'an Urban Planning Bureau
Location
Shanghai, China
Size
159 hectares
Services
Planning and Urban Design
Additional Services
Civil Engineering
Landscape Architecture
Architecture
Status
Completed September 2016
Awards
MIPIM Asia Awards, Best Urban Regeneration Project – Bronze

Sasaki was selected as the winning team for the international competition to redesign Suzhou Creek in Shanghai, China. Suzhou Creek was historically one of Shanghai’s most vital water routes, but in recent decades suffered from pollution and neglect. With a grant from the Asian Development Bank, the waterway is now clean and ready to reclaim its role as a centerpiece of the city. In 2015, two city districts abutting the creek combined. With the south bank in the wealthy and cosmopolitan Jing’an District, and the north bank in the socially underrepresented Zhabei District, Suzhou Creek was a physical and mental divide that underscored the dichotomy of contemporary Shanghai. With this new administrative change, however, 12.5 linear kilometers of prime waterfront in the center of Shanghai were now unified. The Sasaki plan capitalizes on the merger of municipal districts as a catalyst not simply for development, but for the renewal of a once disenfranchised waterfront to address vast physical and social gaps in the city’s fabric.

Seeing the opportunity to unleash Suzhou Creek’s potential, Sasaki focused on expanding the perceived waterfront of Shanghai into the urban blocks adjacent to the creek. This reclamation of Suzhou Creek for public use creates an urban/cultural watershed that is delineated by recreational waterfront edges and a vibrant urban frontage. Isolated neighborhoods are energized by adding new mixed-use development and strengthening connections to nearby destinations such as Shanghai’s central railway station and the M50 Arts District.

By avoiding the preconceived idea of the creek as an exclusively linear experience, the Sasaki plan reorganizes the singularity of the waterway into multiple episodes of urban nodes and parks that anchor rhythmic moments along the creek. Parks are spaced no more than 500 meters apart, celebrating the city’s long-held desire for more community-oriented open space, and allowing for the creek to dynamically engage with the surrounding neighborhoods. Within these neighborhoods, Shanghai’s unique vernacular architecture and intricate pedestrian networks are preserved with minimal, strategic interventions that transform them into new mixed-use destinations while retaining their existing character. Historic warehouses along the creek are repurposed as cultural destinations to further strengthen the area’s burgeoning arts scene.

Sasaki also reevaluated the ecological potential of Suzhou Creek, considering its unrealized capacity to serve as landscape infrastructure. Wherever space allows, wetland terraces are introduced to restore native habitat, mitigate the impacts of occasional flooding, and provide opportunities for people to get close to the water. When the need for a floodwall is unavoidable due to tighter conditions, the once utilitarian infrastructure is transformed into an urban art gallery that reimagines the vertical structure as a canvas to celebrate local talent.

For more information contact Michael Grove.

Sasaki colorful logo Sasaki 中文