Skip to content

A large-scale concept that works hand in hand with Luohu's urban renewal to create a well-structured, navigable district

Luohu Public Realm Revitalization

Client
China Resources Land Limited
Location
Shenzhen, China
Size
15.4 hectares
Services
Landscape Architecture
Additional Services
Planning and Urban Design
Status
Completed March 2018

Sasaki took first place in the international design competition for Luohu Streetscape, Luohu Railway Station, and Guang-shen Railway Corridor Renovation in Shenzhen, China.

As its first urban district, Luohu has served as Shenzhen’s gateway to Hong Kong since the city broke its ground.  After years of rapid development, issues resulting from poor planning and its population boom have posed numerous challenges to Luohu’s urban environment — low traffic capacity, an antiquated transit system, poor spatial quality at street level, and inefficient land use.

This project aims to systematically refresh the image of Luohu, aligning its urban regeneration effort with the district’s latest positioning, and meticulously elevate the spatial quality of its public realms, improving user experiences and matching Shenzhen’s identity as China’s first special economic zone.

The concept of Sasaki’s design scheme is “From Luohu Bridge to the Artery of Life.” It takes public open spaces and a transportation hub as catalysts for the holistic transformation of the district; converts existing industrial parcels into vital uses in urban life and introduces surgical redevelopment at strategic locations to improve overall urban structure; promotes infill projects to improve the Luohu’s image; celebrates the unique character of each public street while improving circulation for pedestrians and bike riders.

In the long-term, the north-south corridor along the Guang-Shen Railway and Buji River will be transformed into the “Artery of Life”— a major public open space corridor traversing the center of the district. It will connect the existing urban core with Luohu Port and the newly proposed Sungang Transportation Hub, catalyzing the industrial iteration and urban regeneration of adjacent areas. The Artery of Life will become the new gateway from Luohu to Hong Kong and the world.

Seven aspects were studied and integrated into the streetscape design: transportation, program, building façade, stormwater management, planting, site furnishing, and signage systems. The renovated streets will provide more efficient urban services and higher quality spaces.

Individual characteristics of each street are celebrated based on their existing conditions and positioning for future. Dedicated bike lanes and clear right-of-way for pedestrians are proposed to provide a safe, slow, and engaging experience on the street level. Various programs organized in diverse spatial forms will compliment the uses found within adjacent commercial, office, residential, and civic buildings. With holistic renovation, the streets will serve as major platforms for exciting urban living.

As the key connection between the pedestrian systems on either side of the streets, the existing overpass was also taken into consideration. With a new accessible path, equal crossing opportunities are created for people at a range of ability levels. The new pergola structure made of bamboo and ETFE membrane responds to the local climate and shelters people from the strong sunlight and heavy rain of Shenzhen.

The existing railway station will be converted into a life hub, with the railway system moved underground and more service programs integrated into the building. The innovative thermo-dynamic design of the renovated façade helps ventilate indoor spaces and provide a more comfortable experience for people inside the structure. The design transforms the building from a monotonous transportation node to a vibrant urban destination.

The plaza in front of the railway station extends the uses of the new hub, creating a sense of “the city’s living room”. Integrated with the basement’s programs below, the shaded spaces are carved out of lush green for outdoor recreation and communication, serving both the passengers and people living and working in this high-density development area.

For more information contact Mark Dawson.

Sasaki colorful logo Sasaki 中文