Skip to content

Create a Zero Net Energy lab science building where the application of classroom skills and the sharing of interdisciplinary knowledge converge

Bristol Community College John J. Sbrega Health and Science Building

Client
Bristol Community College
Location
Fall River, MA
Size
50,600 SF
Certifications
Zero Net Energy
Photographer
©Edward Caruso
Services
Architecture
Landscape Architecture
Additional Services
Planning and Urban Design
Interior Design
Status
Completed July 2016
Awards
Society for College and University Planning/American Institute of Architects Committee on Architecture for Education (SCUP/AIA-CAE), Honorable Mention for Excellence in Architecture for a New Building
USGBC Green Building Market Leadership Award in Energy Efficiency
American Institute of Architects, Committee on the Environment (COTE) Top Ten Award
International Institute of Sustainable Laboratories, Go Beyond Award
Unilock Award of Excellence in Architectural Achievement
National Association of College and University Business Officers, Innovation Award
Community College Futures Assembly Bellwether Award Finalist
American Society of Heating, Refrigerating and Air-Conditioning Engineers, Region 1 Award for Engineering Excellence
MA Department of Energy Resources, Leading by Example Award

The John J. Sbrega Health and Science Building is as a shared resource occupied by multiple disciplines within the Sciences and Health Professions disciplines at Bristol Community College.

The facility represents the translation of basic science to its application in the health professions. For the sciences, the building accommodates flexible instructional labs and support space for field biology, biotech, microbiology, and general chemistry. The health professions are represented by nursing skills and simulation labs, clinical laboratory science and medical assisting labs, dental hygiene labs and teaching clinic, which provides care to underserved populations.

These spaces are organized around a common, light-filled learning commons and student living room, meant to invite a broader set of users to the building as a place to study and otherwise learn in more informal ways. The walls separating lab spaces from the atrium are glazed, with a combination of opaque markerboard glass and clear glass, allowing for views into the labs and putting science on display.

The 50,600-square-foot building serves traditionally energy-dense uses, including a large number of fume hoods, high plug loads, and specific ventilation and lighting requirements. An initial basis of design called for a high-performance building with numerous energy-conservation measures in order to meet the requirement that state-owned buildings be Massachusetts LEED Silver Plus, including a minimum of 20% energy cost-reduction relative to code.

While the project paused for funding in 2012, the College intensified its ACUPCC commitment to carbon neutrality by 2050, initiating plans to build a site-based 3.2 megawatt solar array. This new context presented an opportunity to reassess the original “high-performance” design, which, according to the energy model, would not keep pace with BCC’s 2050 commitment, using at least 50% of the power generated by the solar array and enough natural gas to heat two hundred homes. The team made a strategic investment to develop a Zero Net Energy (ZNE) design, which would balance annual energy consumption with renewable energy generated on site. With few comparable built examples, the question was: how to achieve ZNE for an energy-dense program in a cold climate?

A number of options were tested using simulations, calculations, research, and discussions with manufacturers of advanced building technologies. Ultimately, a holistic combination of technologies and strategies were developed, including dramatically reduced lighting and plug loads, a high-performance envelope, natural ventilation systems, wider indoor temperature range, localized cooling, filtration fume hoods, air quality sensing, reduced air changes, enthalpy wheel heat recovery, and a hybrid-source heat pump system. Enhanced monitoring and verification will help to ensure efficient ongoing operation. The resultant design is projected to use less than 20% of the new array and no fossil fuels for heating and cooling. Significantly, the ZNE design was achieved without increasing the budget, serving as an important benchmark for future campus development and a model for other institutions.

For more information contact Fiske Crowell.

Sasaki colorful logo Sasaki 中文