Skip to content

University of Arizona Student Recreation Center Expansion

Client
University of Arizona
Location
Tucson, AZ
Size
54,000 SF
Team
M3
Certifications
LEEDĀ® NC 2.2 Platinum
Photographer
Ā©Bill Timmerman
Services
Architecture
Additional Services
Landscape Architecture
Status
Completed January 2010
Awards
National Certificate of Recognition, American Institute of Steel Construction IdeasĀ² Awards
National Intramural-Recreational Sports Association, Outstanding Sport Facility Award
Association of College Unions International, Facility Design Award
Southwest Contractor and McGraw Hill Construction, Best of 2010 Projects in Arizona
Structural Engineers Association of Arizona, Excellence in Engineering Award
American Institute of Architects Orange County Chapter, Award of Merit
Best Public/Private Special Use, PCBC Gold Nugget Awards Program, Award of Merit

Sasaki’s addition to the student recreation center at the University of Arizona in Tucson cuts an impressive silhouette against the Sonoran Desert landscape. The 54,000-square-foot addition doubles the amount of space for cardio-fitness and strength conditioning and diversifies the center’s recreational program offerings. The structure is a genuine expression of the student body’s commitment to health, wellbeing, and sustainabilityā€”inspired and informed by the very people whom the center is intended to engage. Since opening in 2010, participation has increased by 91%, general use of fitness equipment has increased by 150%, wait times have been eliminated, membership has increased by 10.5%, and 10 new programs have been initiated. The building is LEEDĀ® Platinum Certifiedā€”the first collegiate recreational facility to be designated as such.

The expansion includes a fitness center, cardio mezzanine, and a Multi-use Activity Court (MAC) gymnasium. The design also creates a series of outdoor courtyards which house rock-climbing boulders, sand volleyball courts, and outdoor fitness areas. The building features dramatic views to the exterior, utilizes natural daylight in 99% of all spaces, and introduces improved indoor air quality through additional ventilation. The asymmetric double height space of the fitness room visually connects all main activities within the expansion. Deep overhangs shelter the south-facing glass wall and protect the interior while a skylight grants natural light to the fitness room. Sasaki selected interior materials and finishes to reduce or eliminate volatile organic compounds. As a major hub for student life, the recreation center leverages its most active program elements in the most visible and transparent manners possibleā€”activating the 6th Street corridor with a vibrant student presence.

Originally targeted to be LEED Silver, the design process revealed a pervasive desire on campus to express how achieving sustainability in a desert environment affects the character of a building. The project became a study in balancing transparency and opacity with the unique qualities of the Arizona sun. Water efficiency is of particular concern in Tucson, and water harvesting and storm water management techniques include bioswales, the use of the volleyball court as a percolation bed, and capturing HVAC condensation for irrigation, have been applied. Without affecting the original project budget, Sasaki leveraged smart design, campus contribution, and collaboration to achieve the LEED Platinum Certification.

By reflecting the enthusiasm for wellness and sustainability of today’s University of Arizona students, the recreation center helps ensure that future generations on campus will be just as inclined to embrace health and wellness for themselves and the environment.

For more information contact Bill Massey.

Sasaki colorful logo Sasaki äø­ę–‡