Skip to content

Designed for Warmth

WinterLight Pavilion is a conceptual urban winter ‚Äúwarming hut‚ÄĚ or ‚Äúglowing igloo‚ÄĚ designed to be a temporary¬†wintertime¬†installation in Boston‚Äôs Rose Kennedy Greenway.

The installation serves as an inviting, responsive, and dynamic public art piece that could function as an intimate meeting place, a social gathering space, or a venue for public events and performances.

Constructed of hexagonal concrete modules, the porous structure shields from prevailing winds, becoming increasingly open as it faces toward the sun. During the day, this airy structure¬†is¬†designed to take full advantage of the limited winter daylight, serving as both a solar energy collector and dynamic shadow caster.¬† At night the structure literally glows in the dark‚ÄĒas modules embedded with glow-in-the-dark aggregate emit light they harvest from the sun over the course of the day. The structure will surround a Ô¨Āre pit that will serve to activate the space at all hours of the day.

During the process the team worked from a 3D model of downtown Boston to test micro-climate performance and the Ô¨āuid dynamics of the structure. By¬†reducing the velocity of¬†winter winds and¬†capturing¬†the limited daylight hours, the pavilion is carefully calibrated to increase the perceived temperature within the enclosure. The design encapsulates Sasaki‚Äôs ongoing ‚ÄúThink-Make‚ÄĚ approach, incorporating research in algorithmic modelling, digital fabrication, site responsive design, sustainable building systems, and material studies.

Special thanks to collaborators Studio NYL and Klimaat.

Sasaki colorful logo Sasaki šł≠śĖá