Skip to content

Sasaki Wins International Competition to Define Landscape Strategies for Shenzhen Bay Plaza

Sasaki was awarded the first prize in the “International Competition for Landscape Design of Shenzhen Bay Plaza”. Located on the waterfront of the central Houhai area in Shenzhen’s Nanshan district, the Plaza will take center stage in China’s design and cultural scene and become the latest addition to the creative industries in the Guangdong-Hong Kong-Macao Greater Bay Area. Combining aesthetic and technological efforts, the project is best representative of the strength and potential of the city to showcase local wisdom and a global perspective on innovation.

The landscape strategies of the project, occupying a site area of 97,000 m2 in total, consist of roof greening, ground-level landscaping and an underground public exhibition space. The museum complex (Shenzhen Science and Technology Museum + Shenzhen Creative Design Hall) designed by MAD has a footprint of 51,000 m2 and a GFA of 182,000 m2. Shenzhen Bay Cultural Plaza is scheduled for opening in July 2024.

Projected as a destination where man and nature coexists in harmony, the Plaza presents itself as a long-needed urban oasis. Visitors are able to enjoy moments of tranquillity, embarking upon a journey to contemplate the true meaning of life. The design translates the core values of Shenzhen – diversity, inclusion and daring to be a pioneer – just as how Shenzheners are being modest and proactive to enliven their city in every possible way.

Extending from the heart of the city, the Central Scenic Axis celebrates the beauty of life and time, recreating the vibrancy of urban living on the open waterfront. A multi-functional lawn and a water plaza provide venues for intimate community events and large-scale activities alike.

South Pavilion (Shenzhen Science and Technology Museum): The design embraces the concept of “living” and “perception” at its heart. Undulating topographic and landscape features evoke encounters and dialogues in serendipity. It is a place where the idea of “1+1>2” is explored.

North Pavilion (Shenzhen Creative Design Hall): Landscape details and abundant habitats are integrated to inspire thoughts on the origin of life. As visitors wander in this sunken space, the beauty of nature is at once rediscovered. Traces of evolution quietly reveal themselves along the way to instill the zero-to-one mindset.

Key design strategies:

  1. Strengthening spatial connections: close connections are built between the site and adjoining neighbourhoods to create seamless and assessible slow traffic experience.
  2. Enhancing stormwater management and microclimates: capitalizing on the topographic characteristics of the site, stormwater management systems and natural habitats are designed to regulate microclimates.
  3. Enriching the ecological functions of a public green space: an invaluable oasis is created among high-density developments, mirroring the native ecosystem in innovative and value-added ways.
  4. Incorporating iconic visual features: capitalizing on the topographic characteristics of the site, a wide range of spatial experiences are created; undisrupted views and special visual features are designed using multiple design techniques.
Sasaki colorful logo Sasaki 中文